reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jelení steak s pepřovou borůvkovou omáčkou a cibulovou marmeládou – k vínu Cuvée Carissimae, ročník 2003, ze sklepů Ede Tiffána

4 porce

  • 60 dkg jeleního masa
  • 15 dkg čerstvých borůvek
  • 30 dkg brambor
  • 1 dl borůvkové marmelády
  • 2 dl vína Cuvée Carissimae
  • 3 cibule
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 1 svazek petrželové natě
  • 1 polévková lžíce cukru
  • olivový olej
  • balzámový ocet
  • 4 dl tmavé omáčky

Jelení maso očistíme a nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, míchaný pepř, jalovec a do tohoto nálevu vložíme maso na několik hodin odležet, ale můžeme ho v něm nechat i přes celý den.

Zkaramelizujeme cukr. Potom přihodíme na plátky nakrájenou cibuli. Ponecháme na středním plameni, aby štáva, kterou cibule pustí, rozpustila zkaramelizovaný cukr. Osolíme, opepříme a ochutíme několika kapkami balzamového octa. Přilijeme také malé množství vína značky Cuvée Carissimae, abychom zvýraznili chuť.

Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Potom je scedíme a rozmačkáme. Část cibulové marmelády a jeden vaječný žloutek přimícháme k bramborám a pomocí dvou polévkových lžic vytvarujeme z bramborové směsi větší noky. Plech na pečení vymažeme olejem a položíme na něj bramborové noky. Noky vložíme do trouby a opečeme je při teplotě 200 °C.

Do tmavé základní omáčky, která se vařila po dobu 4 hodin z různých kostí a několika druhů zeleniny, přidáme borůvkovou marmeládu a povaříme. Do omáčky můžeme vhodit i několik celých borůvek.

Naložené jelení steaky opečeme na pánvi s olivovým olejem. Každou stranu steaku opékáme po dobu 4-5 minut.

Před podáváním položíme plátky masa na houskový kruton. Vedle upravíme bramborovou přílohu. Pomocí dvou polévkových lžic vytvarujeme z cibulové marmelády podobné noky jako z brambor. Plátky jeleního masa zakapeme omáčkou a nakonec talíř ozdobíme borůvkami a tymiánem.

Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3585

Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.