4 porce
- 4 ks kachních prsíček
- 6 dl smetany
- 6 vajíček
- 10 dkg dýně
- 10 dkg brambor
- 5 dkg hnědého cukru
- 5 dkg hřebíčku
- 4 dl bílého vína
- 10 dkg brokolice
- 3 dkg pórku
- 1 db muškátového oříšku
- 1 svazeček tymiánu
- 4 ks bobkového listu
- 1 dl medu
- 1 ks skořice v celku
- 2 dl rumu
- 10 dkg másla
- 3-4 medové koláčky
Všechnu zeleninu – s výjimkou brokolice – tence nakrájíme.
Smetanu smícháme s vajíčky, osolíme, opepříme a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
Vnitřek pekáče vymažeme tukem a posypeme strouhankou, načež jej po vrstvách naplníme zeleninou a ochucenou smetanou s vajíčky.
V předehřáté troubě pečeme 15-20 minut při teplotě 160-180 °C.
Kachní prsíčka rovněž osolíme, opepříme a do kůže uděláme zářezy. Na mírném plameni pečeme kůžičkou dospod tak, aby se vyškvařil tuk, potom maso obrátíme a pořádně je opečeme i po druhé straně.
Med zkaramelizujeme s hnědým cukrem, zalijeme bílým vínem a ochutíme skořicí a hřebíčkem. Do této směsi nadrobíme medové koláčky a 20 minut vaříme na mírném ohni. Potom přidáme máslo a rum, načež vše vaříme ještě dalších 5 minut. Osolíme, opepříme a scedíme.
Zapečenou zeleninu rozkrájíme na krychličky, které klademe na připravené talíře. Krychličky obložíme pečenými kachními prsíčky rozkrájenými na tenké plátky a zalijeme omáčkou z medových koláčků.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3741
Poslední tip, trik či komentář