4 porce
- 50 dkg hrubé mouky
- 5 dkg cukru
- 6 dkg másla
- 3,5 dl mléka
- 2 dkg droždí
- 1 kávová lžička soli
- 3 vaječné žloutky
- 1 jablko
- 1 hruška
- 0,5 dl vína Carizze
Příprava náplně:
- 30 dkg másla
- 30 dkg cukru
Droždí a 1 polévkovou lžíci cukru necháme naběhnout ve 2 dl vlažného mléka. Ostatní cukr rozpustíme ve zbylém vlažném mléce.
Uprostřed hromádky mouky vytvoříme důlek, nalijeme kvásek, navrch nasypeme mouku z okrajů důlku a necháme půl hodiny odpočinout. Přilijeme zbylé množství mléka, přidáme rozměklé máslo, cukr, vaječné žloutky a těsto hněteme silnými pohyby tak dlouho, dokud nebude vytvářet bubliny. Propracované těsto vložíme do moukou vysypané nádoby, povrch posypeme moukou, přikryjeme a necháme na teplém místě 50-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto nakrájíme a vyválíme.
Těsto posypeme cukrem a rozetřeme na něm po kouskách máslo. Potom těsto stočíme. Vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané pečící formy ve tvaru srnčího hřbetu a potřeme vajíčkem.
Upečeme při teplotě 160-170 °C.
Na pánvi rozpustíme malé množství másla a přilijeme trošku vína Cartizze. Vhodíme na drobné kostičky nakrájené ovoce. Ovocnou polevu krátce povaříme a potom ji po lžičkách naléváme na nakrájené řezy.
Podáváme posypané práškovým cukrem.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3616
Poslední tip, trik či komentář