Suroviny:
- 1 kostka droždí
- 2 lžičky cukru
- 300 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g syrových brambor
- 300 g brambor vařených ve slupce
- 2 vejce
- 200 g škvarků
- 50 g sádla
- 4 stroužky česneku
- hrst majoránky
- sůl
- sádlo nebo olej na vymazání pekáče
- mák na posypání
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, vmícháme vlažné mléko, obě mouky, najemno nastrouhané brambory, sůl, vejce, najemno nasekané škvarečky, rozpuštěné sádlo, česnek utřený se solí, drhnutou majoránku, a vypracujeme lité těsto, hustší než na lívance, které necháme na teplém místě vykynout.
Poté ho vlijeme do sádlem vymazané pečicí nádoby, posypeme mákem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova (asi 50 minut).
Zdroj: Jihočeská cmunda; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1724-jihoceska-cmunda/ [On-line 20.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář