4 porce
- kachna o hmotnosti asi 2 kg
- 5 pomerančů
- 2 tyčinky skořice
- 1 svazek máty
- 10 dkg tmavého cukru
- 1 dl jablečného vinného octa
- 8 cl likéru Grand Marnier
- 3 dkg másla
Rozpůlíme dva pomeranče a kachnu jimi důkladně potřeme. Skořici a hojné množství lístků máty vstrčíme do břišní dutiny kachny. Potom svážeme kachně nožičky a křídla a celý trup propícháme, aby mohl během pečení vytékat tuk.
Kachnu položíme na pekáč obrácenou prsní částí dolů a vložíme na 45 minut péct do trouby při teplotě 150 °C. Po uplynutí této doby kachnu obrátíme.
Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu a kůru nakrájíme pomocí struhadla na nudličky. Rozpustíme cukr a až zcela zkaramelizuje, přilijeme jablečný vinný ocet a 3 minuty povaříme. Do směsi nalijeme šťávu z pomerančů, likér Grand Marnier a další 2 minuty necháme povařit. Pomerančovou kůru vhodíme do vody a třikrát za sebou blanšírujeme, vždy po dobu 1 minuty.Vodu při každém novém blanšírování vyměníme. Po třetím spaření kůru opláchneme studenou vodou, necháme okapat a odložíme stranou.
Ze šťávy, která vznikla během pečení kachny v troubě, odstraníme tuk a teplotu trouby nastavíme na 180 °C. Maso polijeme pomocí polévkové lžíce pomerančovou omáčkou a po dobu dalších 45 minut pokračujeme v pečení tak, že každých 5-10 minut poléváme kachnu pomerančovou šťávou a obracíme, aby se tekutina dostala na všechna místa.
Po dopečení kachnu vyndáme z trouby a šťávu přecedíme do hrnce. Odebereme přebytečný tuk, přidáme máslo a pomerančovou šťávu a mícháme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí.
Před podáváním omáčku znovu ohřejeme. Kachnu servírujeme se směsí rýže a rozinek, zakapanou pomerančovou omáčkou.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3739
Poslední tip, trik či komentář