reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kachna na pomerančích

4 porce

  • kachna o hmotnosti asi 2 kg
  • 5 pomerančů
  • 2 tyčinky skořice
  • 1 svazek máty
  • 10 dkg tmavého cukru
  • 1 dl jablečného vinného octa
  • 8 cl likéru Grand Marnier
  • 3 dkg másla

Rozpůlíme dva pomeranče a kachnu jimi důkladně potřeme. Skořici a hojné množství lístků máty vstrčíme do břišní dutiny kachny. Potom svážeme kachně nožičky a křídla a celý trup propícháme, aby mohl během pečení vytékat tuk.

Kachnu položíme na pekáč obrácenou prsní částí dolů a vložíme na 45 minut péct do trouby při teplotě 150 °C. Po uplynutí této doby kachnu obrátíme.

Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu a kůru nakrájíme pomocí struhadla na nudličky. Rozpustíme cukr a až zcela zkaramelizuje, přilijeme jablečný vinný ocet a 3 minuty povaříme. Do směsi nalijeme šťávu z pomerančů, likér Grand Marnier a další 2 minuty necháme povařit. Pomerančovou kůru vhodíme do vody a třikrát za sebou blanšírujeme, vždy po dobu 1 minuty.Vodu při každém novém blanšírování vyměníme. Po třetím spaření kůru opláchneme studenou vodou, necháme okapat a odložíme stranou.

Ze šťávy, která vznikla během pečení kachny v troubě, odstraníme tuk a teplotu trouby nastavíme na 180 °C. Maso polijeme pomocí polévkové lžíce pomerančovou omáčkou a po dobu dalších 45 minut pokračujeme v pečení tak, že každých 5-10 minut poléváme kachnu pomerančovou šťávou a obracíme, aby se tekutina dostala na všechna místa.

Po dopečení kachnu vyndáme z trouby a šťávu přecedíme do hrnce. Odebereme přebytečný tuk, přidáme máslo a pomerančovou šťávu a mícháme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí.

Před podáváním omáčku znovu ohřejeme. Kachnu servírujeme se směsí rýže a rozinek, zakapanou pomerančovou omáčkou.

Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3739

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.