Ingredience
pečená kachna:
- větší kachna 1 kus
- špek nebo slanina 100 g
- kořenová zelenina 150 g
- kmín 1 dávka
- tymián 1 dávka
- grilovací koření 1 dávka
- kus sádla 1 dávka
- česnek 2 stroužky
- sůl 1 špetka
červené zelí:
- naložené červené zelí 1 kg
- cibule 1 kus
- olej 1 dávka
- cukr 1 dávka
- kmín, sůl a pepř 1 dávka
- bobkový list 1 kus
karlovarský knedlík:
- rohlíky 6 kusů
- dva hrnky hrubé mouky 1 dávka
- vejce 2 kusy
- pažitka 1 svazek
- hrnek mléka 1 dávka
- troška kypřícího prášku 1 dávka
- sůl 1 dávka
1. Větší kachnu umyjeme, naporcujeme a prošpikujeme anglickou slaninou. Očistíme a nakrájíme si kořenovou zeleninu (mrkev + petržel + celer) a dva stroužky česneku. Vše dáme do hlubšího pekáče, kam vložíme porce kachny, pečínku osolíme, okmínujeme a lehce posypeme tymiánem a grilovacím kořením. Nakonec přidáme pár lžiček sádla, kachnu podlijeme vodou a pečeme přes tři hodiny na 160 stupňů.
2. Na zelí si na oleji orestujeme cibulku, přidáme zelí i s nálevem a dusíme doměkka, až je tekutina pryč. Podle potřeby podlijeme a ochutíme kmínem, cukrem, solí, aby zelí získalo sladkokyselou chuť.
3. Na karlovarský knedlík si dáme do mísy mouku, pokrájené pečivo, které zalijeme mlékem, v němž jsme si rozmíchali vejce, přidáme trochu soli a pokrájenou pažitku a lehce prášku do pečiva. Promícháme a necháme odstát. Z těsta vytvoříme větší knedlík a uvaříme ho v osolené vodě asi dvacet minut. Můžeme si pomoci fólií.
Zdroj: Kachna s červeným zelím; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachna-s-cervenym-zelim [On-line 06.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář