Ingredience
- kachna 2 kg
- snítek tymiánu 5 kusů
- sůl 1 dávka
- hladká mouka 1 lžíce
- nádivka:
- sušené brusinky 100 g
- portské víno 50 ml
- máslo 2 lžíce
- anglická slanina na kostičky 100 g
- velká cibule 1 kus
- nahrubo nasekané lískové oříšky 50 g
- toustový chléb 175 g
- vejce 2 kusy
- nasekaná petrželka 3 lžíce
- tymián 1 špetka
na knedlíky:
- sádlo 2 lžíce
- malá cibule, nakrájená nadrobno 1 kus
- anglická slanina 150 g
- toastový chléb 20 plátků
- mléko 250 ml
- vejce + 1 žloutek 1 kus
- hrubá mouka 60 g
- strouhanka 1 lžíce
- nasekaná petrželka 3 lžíce
- sůl a čerstvě mletý pepř 1 špetka
Nejprve si připravte nádivku. Brusinky namočte na hodinu do portského. Na másle zvolna opečte cibuli a slaninu; pět minut stačí. Vmíchejte oříšky a míchejte ještě pár minut dozlatova. Nechte trochu vychladnout. Mezitím nahrubo rozmixujte toustový́ chléb (nebo ho můžete nakrájet na kostičky). Smíchejte všechny přísady včetně opečené cibule, slaniny a oříšků i brusinek s portským vínem. Osolte, opepřete a nádivkou naplňte kachnu (pokud vám nějaká nádivka zbude, upečte ji zvlášť).
Kachnu zašijte, řádně osolte (opravdu dost), posypte tymiánem a hrudí dolů ji zakrytou pečte při 180°C asi 2–2,5 hodiny doměkka. Maso občas podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem. Přelévejte výpekem a sbírejte vypečené sádlo do kastrůlku, aby se v pekáči nepřepálilo. V polovině pečení kachnu obraťte a na posledních 20 minut odklopte, aby pěkně zezlátla. Během pečení kachny si pokrájejte červené zelí a připravte si ho svým oblíbeným způsobem.
Na knedlíky nejdřív v pánvi na sádle zpěňte cibuli a slaninu, přidejte kostičky toustového chleba a opékejte za stálého míchání dozlatova. V mléce rozkvedlejte vejce, žloutek, petrželku, osolte a opepřete. Nalijte na prochladlou směs z pánve a nechte 20 minut odpočinout. Potom ke směsi přidejte mouku, strouhanku a dobře promíchejte. Vlhkýma rukama zformujte menší kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm. Ve vroucí osolené vodě je zvolna vařte asi 10 minut. Vyberte drátěnou naběračkou.
Upečenou kachnu nechte na prkénku 10 minut odpočinout a pak ji rozporcujte. Mezitím pekáč postavte na sporák a šťávu poprašte moukou. Rozmíchejte, mouka by na ohni měla pěnit, a zalijte asi 300 ml vody nebo drůbežího vývaru. Za stálého míchání nechte zhoustnout a přelijte do kastrůlku. Nechte zvolna vařit deset minut, případně ještě podle potřeby rozřeďte.
Kachnu podávejte s připraveným zelím a s knedlíky přelitými šťávou.
Zdroj: Kachna se špekovými knedlíky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachna-se-spekovymi-knedliky [On-line 20.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář