Ingredience
- kančí krkovice 1 kg
- střední mrkev 2 kusy
- půl menšího celeru 1 dávka
- petržel 1 kus
- cibule 1 kus
- švestková povidla 2 lžíce
- šípkové pyré 200 ml
- krupicový cukr 4 lžíce
- ocet 3 lžíce
- celý pepř 20 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- bobkový list 6 kusů
- jalovec 10 kuliček
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 3 snítky
- sádlo 1 lžíce
- dobré suché červené víno 500 ml
- čerstvá máslová jíška 3 lžíce
- kůže se špeku 1 dávka
- smetana (33%) 200 ml
- sůl 1 špetka
mandlové krokety:
- polohrubá mouka 300 g
- sádlo 150 g
- brambory uvařené ve slupce 500 g
- vejce 4 kusy
- plátkové mandle 100 g
- mouka, vejce a strouhanka na trojobal 1 dávka
- sádlo na smažení 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. V kastrolu rozpustíme tři lžíce másla a lžíci sádla. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a za stálého míchání necháme zezlátnout. K orestované zelenině přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a kůži ze špeku. Orestujeme, přidáme tři lžíce cukru a necháme zkaramelizovat do hněda, přidáme ocet, který necháme odvařit, přidáme povidla a šípkové pyré a zase restujeme – celou dobu mícháme.
2. Očištěné a na větší kousky nakrájené maso přidáme do základu, orestujeme, osolíme a opepříme. Přidáme koření a bylinky. Podlijeme červeným vínem, zavaříme, přilijeme asi 800 ml vody a necháme vařit na mírném ohni bez pokličky do změknutí o trochu déle než hodinu. V případě potřeby přilijeme vodu.
3. Když je maso měkké, vyndáme ho společně s kořením a stonky bylinek z rendlíku. Omáčku zahustíme jíškou, necháme provařit asi 15 minut a zjemníme smetanou. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Vše dohromady rozmixujeme se lžící másla dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s kroketami.
4. Na krokety si z 300 ml vody, sádla a polohrubé mouky připravíme odpalované těsto. Do hrnce dáme vodu, špetku soli a sádlo a přivedeme za stálého míchání k varu. Když se začne voda vařit, vsypeme mouku, ihned snížíme teplotu a intenzivně mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Těsto je hotové, když je hladké a nelepí se na stěny hrnce.
5. Když hmota vychladne, přidáme k němu oloupané a nahrubo nastrouhané brambory, vejce, sůl a plátky mandlí a vymícháme těsto.
4. Do strouhanky na trojobal přidáme část drcených nebo plátkových mandlí. Z těsta vytvarujeme válečky, které obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme na sádle dozlatova. Osmažené krokety přendáme na savý kuchyňský papír nebo ubrousek, aby odsál přebytečný tuk, a podáváme ke kančímu v šípku.
Zdroj: Kanec se šípkovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kanec-se-sipkovou-omackou-0 [On-line 13.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář