reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kanec se šípkovou omáčkou

Ingredience

  • kančí krkovice 1 kg
  • střední mrkev 2 kusy
  • půl menšího celeru 1 dávka
  • petržel 1 kus
  • cibule 1 kus
  • švestková povidla 2 lžíce
  • šípkové pyré 200 ml
  • krupicový cukr 4 lžíce
  • ocet 3 lžíce
  • celý pepř 20 kuliček
  • nové koření 10 kuliček
  • bobkový list 6 kusů
  • jalovec 10 kuliček
  • rozmarýn 1 snítka
  • tymián 3 snítky
  • sádlo 1 lžíce
  • dobré suché červené víno 500 ml
  • čerstvá máslová jíška 3 lžíce
  • kůže se špeku 1 dávka
  • smetana (33%) 200 ml
  • sůl 1 špetka

mandlové krokety:

  • polohrubá mouka 300 g
  • sádlo 150 g
  • brambory uvařené ve slupce 500 g
  • vejce 4 kusy
  • plátkové mandle 100 g
  • mouka, vejce a strouhanka na trojobal 1 dávka
  • sádlo na smažení 1 dávka
  • sůl 1 špetka

1. V kastrolu rozpustíme tři lžíce másla a lžíci sádla. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a za stálého míchání necháme zezlátnout. K orestované zelenině přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a kůži ze špeku. Orestujeme, přidáme tři lžíce cukru a necháme zkaramelizovat do hněda, přidáme ocet, který necháme odvařit, přidáme povidla a šípkové pyré a zase restujeme – celou dobu mícháme.

2. Očištěné a na větší kousky nakrájené maso přidáme do základu, orestujeme, osolíme a opepříme. Přidáme koření a bylinky. Podlijeme červeným vínem, zavaříme, přilijeme asi 800 ml vody a necháme vařit na mírném ohni bez pokličky do změknutí o trochu déle než hodinu. V případě potřeby přilijeme vodu.

3. Když je maso měkké, vyndáme ho společně s kořením a stonky bylinek z rendlíku. Omáčku zahustíme jíškou, necháme provařit asi 15 minut a zjemníme smetanou. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Vše dohromady rozmixujeme se lžící másla dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s kroketami.

4. Na krokety si z 300 ml vody, sádla a polohrubé mouky připravíme odpalované těsto. Do hrnce dáme vodu, špetku soli a sádlo a přivedeme za stálého míchání k varu. Když se začne voda vařit, vsypeme mouku, ihned snížíme teplotu a intenzivně mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Těsto je hotové, když je hladké a nelepí se na stěny hrnce.

5. Když hmota vychladne, přidáme k němu oloupané a nahrubo nastrouhané brambory, vejce, sůl a plátky mandlí a vymícháme těsto.

4. Do strouhanky na trojobal přidáme část drcených nebo plátkových mandlí. Z těsta vytvarujeme válečky, které obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme na sádle dozlatova. Osmažené krokety přendáme na savý kuchyňský papír nebo ubrousek, aby odsál přebytečný tuk, a podáváme ke kančímu v šípku.

Zdroj: Kanec se šípkovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kanec-se-sipkovou-omackou-0 [On-line 13.11.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.