- 4 porce kapra s kůží
citron
2 l vody
2 cibule
2 mrkve
½ celeru
200 ml bílého vína
100 ml vinného octa
200 ml vody
celý pepř
nové koření
bobkový list
sůl
na zeleninu juliennes:
- celer
mrkev
pórek
sůl
pepř
na křenovou omáčku:
- čerstvý křen
majonéza
cukr krupice
smetana
pažitka
bílý pepř
sůl
Kapra (nejlépe šupináče) naporcujeme, zakapeme citronem, dáme do ledničky, a než se odleží, uděláme si takzvanou rybí várku: nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, celý pepř, nové koření a bobkový list zalijeme vinným octem, bílým vínem a vodou, osolíme a 20 minut povaříme. Potom přidáme porce kapra a 15 minut udržujeme těsně pod bodem varu, aby se maso nerozpadlo. Měkkého kapra vyjmeme, a než vychladne, připravíme si zeleninu juliennes: na tenké nudličky nakrájený celer a mrkev zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a velmi krátce povaříme. Na závěr přidáme nudličky pórku, přiklopíme pokličkou a necháme dojít.
Jako poslední si připravíme křenovou omáčku: do majonézy přidáme podle chuti nastrouhaný křen, trochu cukru, bílého pepře a soli, všechno zalijeme smetanou a potom vmícháme nasekanou pažitku.
Kapra na modro servírujeme na talíře spolu se zeleninou juliennes a křenovou omáčkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/52-kapr-na-modro-se-zeleninou-juliennes-a-krenovou-omackou/
Poslední tip, trik či komentář