Pro 4 osoby si připravíme:
- 1 středního kapra
- šťávu z 1 citronu sůl
- 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sušeného koření na ryby
- bílý mletý pepř
- olej na smažení
- 200 g mraženého hrášku
- 200 g mražené karotky
- 1 lžíci másla
- 1 kostku zeleninového bujónu
- 1 lžíci hladké mouky
- plátky citronu a petrželku na ozdobení
Kapra očistíme, odstraníme z něj šupiny, důkladně jej omyjeme a osušíme, pak stáhneme kůži (pomáháme si při tom nožem, kterým kůži od masa lehce odloupáváme). Znovu jen krátce opláchneme, abychom maso zbytečně nevyluhovali.
Staženého kapra nakrájíme na porce, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a necháme chvíli odležet. Hladkou mouku smícháme s kořením na ryby a s bílým mletým pepřem. Jednotlivé porce v ní obalíme a v rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova opečeme.
Mraženou zeleninu vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo, podlijeme trochou vody a krátce (jen asi 5 minut) povaříme. Přidáme kostku bujónu, zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a vaříme do zahuštění. Podle chuti osolíme a opepříme.
Opečené porce kapra rozdělíme na talíře, posypeme sekanou petrželkou, přidáme uvařenou zeleninu a ozdobíme plátky citronu. Podáváme s uvařenými bramborami nebo s kroketami.
Poslední tip, trik či komentář