6 porcí
- 22 dkg krystalového cukru
- 6 dl mléka
- 1 vanilkový lusk
- 6 vajec
10 dkg cukru ohříváme v nádobě se silnějším dnem tak dlouho, dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Až se cukr zcela rozpustí, přikápneme několik kapek vody. Karamel rozdělíme do šesti menších teplovzdorných misek a necháme vychladnout.
Do mléka vhodíme vanilkový lusk a přivedeme k varu. Cukr rozmícháme se 3 celými vajíčky a se 3 vaječnými žloutky. Do směsi přecedíme mléko a důkladně promícháme. Pomocí lžíce nabereme krém do misek a položíme na plech na pečení.
Na plech nalijeme takové množství vody, aby hladina dosahovala poloviny výše stěny misek. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a 35 až 40 minut necháme odpařovat. Podstatou je, aby krém ztuhl.
Po vytažení z trouby necháme dezert 15 minut odležet.
Před podáváním hotový krém vyklopíme na talířky a zakapeme karamelem.
Zdroj: TV Paprika receptyhttp://tvpaprika.hu/cs/node/3798
Poslední tip, trik či komentář