Suroviny:
- 900 g telecí kýty
- 1 cibule
- 200 g šunky od kosti
- 100 g másla
- 4 vejce
- 2 kyselé sterilované okurky
- hrst plocholisté petržele
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- ½ citronu
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- sůl
Cibuli a polovinu dávky šunky a okurku nakrájíme na kostičky, petrželku nasekáme.
Na másle osmahneme cibulku dosklovata, vmícháme šunku, okurku, petrželku, opečeme a vmícháme vejce. Připravíme vlahá míchaná vajíčka.
Z masa připravíme plát, který přes potravinářskou folii rozklepeme.
Sejmeme folii, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem. Na plát rozložíme druhou část šunky, navršíme míchaná vejce, zarolujeme, svážeme provázkem a svrchu osolíme.
Roládu vložíme do pekáče, podlijeme vývarem, poklademe máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě při 210 °C. Jakmile se maso zatáhne, snížíme na 170 °C a pečeme 45−60 minut.
Při pokojové teplotě změklé máslo utřeme s moukou, metlou vmícháme do slité šťávy z masa, pokud máme málo šťávy, doplníme vývarem, provaříme a dochutíme.
Pečenou roládu krájíme na plátky, podáváme se zadělávaným hráškem (viz níže) či bramborovou kaší. Přeléváme zahuštěnou šťávou.
Hrášek
- 80 g másla
- 1 lžička mouky
- 300 ml zeleninového vývaru
- 300 g mraženého hrášku
- muškátový oříšek
- sůl
Do rozpáleného másla v kastrůlku vmícháme mouku a osmahneme jíšku, za stálého míchání zalijeme vývarem, vmícháme hrášek, krátce zavaříme, ochutíme muškátovým oříškem a solí.
Zdroj: Karlovarská telecí roláda; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1743-karlovarska-teleci-rolada/ [On-line 23.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář