- ozdobný plát
1 čokoládový korpus
250 ml smetany
5 žloutků
200 g cukru moučky
1 vanilka (vanilkový cukr)
500 g kaštanového pyré
40 g želatiny
750 ml šlehačky
calvados
tuk na vymazání
na ozdobu:
- hrušky ve víně
lesní ovoce
snítka meduňky
čokoládové figurky
Formičky vymažeme, vyložíme proužkem vykrojeným z ozdobného plátku, na dno dáme kolečko čokoládového korpusu a pustíme se do přípravy náplně:
Žloutky rozšleháme s trochou smetany na vaření a máme hotovou zálivku. Zbytek smetany dáme do hrnce s cukrem a vanilkovými semínky a uvedeme k varu. Zahustíme zálivkou, krátce provaříme, vmícháme kaštanové pyré a necháme vychladnout. Poté spojíme s rozpuštěnou želatinou, hustou šlehačkou a kapkou calvadosu v hladký krém, kterým naplníme vyložené formičky a dáme do lednice. Až krém ztuhne, opatrně dortíky vyjmeme, a pokud jsme nepoužili ozdobný plátek, obalíme je po obvodu třeba ve strouhané čokoládě nebo plátky oříšků. Podáváme s hruškami pošírovanými v červeném víně. A pokud tento dezert ozdobíme čokoládovou polevou, lesním ovocem, snítkou meduňky a případně i čokoládovými figurkami, bude tato stylová lahůdka i pastvou pro oko.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/188-kastanove-dortiky-s-lesnim-ovocem-a-hruskami-v-cervenem-vine/
Poslední tip, trik či komentář