- 300 g polohrubé nebo hrubé mouky
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- asi 1,5 dl mléka
- špetka soli
- 1 žloutek
- mouka na vyválení
- ovoce čerstvé nebo kompotované
- povidla
- marmeláda
- strouhaný tvaroh
- mák nebo perník
- strouhanka
- cukr
rozehřátý tuk nebo máslo, popř. sádlo nebo zakysaná smetana smíchaná s jogurtem
Mouku prošijeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr a s trochou vlažného mléka a mouky promícháme na těstíčko, které necháme přikryté vykynout. Potom doplníme solí, žloutkem a se zbylým mlékem vypracujeme těsto, které po vykynutí přendáme na vál, rozválíme a nakrájíme na čtverečky, nebo z těsta nakrájíme stejné kousky, roztlačíme je na placičky, poklademe ovocem, těstem je obalíme, vkládáme do vroucí nepatrně osolené vody a podle velikosti je vaříme 10-12 minut. Jeden knedlík na zkoušku vyjmeme, rozhrneme a když je těsto i ovoce provařené, ihned je vyjímáme, vidličkou propícháme nebo dvěma vidličkami roztrhneme, aby se nesrazily. Po okapání je přendáme do nahřáté mísy nebo talíře, sypeme, mastíme a ihned podáváme.
Poslední tip, trik či komentář