- 3 dl mléka
- 40 g tuku
- špetka soli
- 300 g polohrubé nebo hrubé mouky
- 3 vejce
- mouka na vyválení
- čerstvé pevné ovoce
- strouhaný tvaroh nebo perník
- strouhanka smíchaná s mletými ořechy
- rozehřátým tuk nebo máslo
Mléko ohřejeme, přidáme na kousky nakrájený tuk a sůl a když je tuk rozptýlen a mléko se vaří,.vsypeme najednou prosátou mouku, snížíme příkon tepla a propracováváme, až je těsto hladké a nechytá se vařečky. Necháme je prochladnout a pak vešleháme nebo vmícháme jedno vejce po druhém. Těsto přendáme na vál, nakrájíme z něj stejné kousky, které stlačíme na placičky, poklademe ovocem, zabalíme a ve vroucí nepatrně osolené vodě je vaříme podle velikosti 8—10 minut. Jeden knedlík na zkoušku vyjmeme a je-li těsto i ovoce provařené, vyjmeme je a po odkapání přendáme do nahřáté mísy nebo talíře, sypeme, mastíme, podáváme.
Poslední tip, trik či komentář