Ingredience
- kohout 1 kus
- suché červené víno 700 ml
- slanina 250 g
- hladká mouka 1 lžíce
- koňak 5 cl
- olej 4 lžíce
- šalotka 10 kusů
- mrkev 200 g
- bylinky (petrželová nať, bobkový list, tyminán) 1 svazek
- česnek 3 stroužky
- vývar 400 ml
- žampiony 250 g
- sůl a pepř 1 špetka
1. Do marinády z červeného vína dáme mrkev, cibule, svazek bylinek, pepř a sůl. Na dvanáct hodin do ní naložíme kohoutí stehna. Poté maso vyjmeme a marinádu přecedíme.
2. Z odřezků kohouta uděláme drůbeží vývar.
3. Marinované kousky kohouta lehce osmažíme na oleji, přidáme zeleninu z marinády a restujeme ještě pět minut. Zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme mouku opražit. Podlijeme koňakem. Pak přidáme přecezenou marinádu a vývar a vaříme zhruba dvě a půl hodiny.
4. Zatímco se kohout dusí, na pánvi rozpustíme jemně nakrájenou slaninu, na níž osmažíme osolené a opepřené plátky žampionů. Houby ve finále přidáme ke kohoutovi a ještě pět minut povaříme.
5. Dochutíme omáčku a podáváme s vařeným bramborem, který ozdobíme petrželkou. Francouzi si klidně dají jen bagetu.
Zdroj: Kohout na červeném víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kohout-na-cervenem-vine [On-line 22.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář