4–6 porcí
- 2 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo voda
- 1 kohout
- sůl
- snítka rozmarýnu
- lžička mleté papriky
- 250 ml 33% smetany
- 1 kapie nebo červená paprika
- 4 žampiony
- slunečnicový olej
Na olej orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme česnek, zarestujeme, pak zaprášíme mletou paprikou, krátce osmahneme, zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme k varu.
Části naporcovaného kohouta na straně kůže nařízneme, osolíme, opečeme na oleji ze všech stran dozlatova, přihodíme snítku rozmarýnu, během opékání lehce poprášíme mletou paprikou, pak sejmeme (olej uchováme i se snítky rozmarýnu) a vložíme do základu na omáčku, přiklopíme, dusíme doměkka, na závěr zalijeme smetanou, necháme přejít varem a podáváme.
Na oleji po opečeném mase orestujeme papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony klademe na každou porci kohouta, navrch ozdobíme snítkou opečeného rozmarýnu.
Jako příloha se hodí špecle, bramborové noky, knedlíky, rýže.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10213315170-29.03.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=761
Poslední tip, trik či komentář