Potřebujeme:
- ½ kohouta,
- 1 l červeného vína,
- 50 g špeku,
- 10 žampionů,
- 5 šalotek,
- 3 stroužky česneku,
- 3 lžíce hladké mouky,
- 4 lžíce másla,
- 2 bobkové listy,
- 2 plátky citrónu,
- čerstvou petržel,
- tymián, rozmarýn,
- lžičku cukru,
- sůl, pepř
Příloha:
- ½ kg brambor,
- 3 jarní cibulky,
- 2 lžíce másla,
- strouhanku, sůl
Dvě lžíce másla rozpustíme v hrnci, přidáme rozčtvrcenou šalotku, proužky špeku, přepůlené žampiony a 5 minut restujeme, poté směs vyndáme. Porce kohouta osolíme, poprášíme moukou a opékáme na másle. Přidáme česnek, bobkové listy, citrón, svázanou petržel s tymiánem a rozmarýnem, zalijeme vínem, osolíme. Přiklopíme, zavaříme a po ½ hodině dáme do trouby na 130 °C a pečeme 1,5 až 2 hodiny.
Poté kohouta vytáhneme, přidáme směs a pečeme ještě 10 – 15 minut.
Brambory uvaříme a rozmačkáme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibulku a necháme změknout. Směs vmícháme do brambor. Na másle osmažíme strouhanku dozlatova a posypeme jí šťouchané brambory.
Zdroj: Kohout na víně; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/kohout-na-vine.html [On-line 23.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář