Suroviny
- moučkový cukr
- máslo 125 g
- cukr krupice 110 g
- vejce 3 ks
- mleté mandle 50 g
- hladká mouka 100 g
- kypřicí prášek 1 lžička
- jablko 2 ks
- jahody
Na posypání:
- mletá skořice 1 špetka
- třtinový cukr 1,5 lžíce
- máslo 25 g
- lískové oříšky 25 g
Kulatou pečicí formu (průměr 22 cm) vymažeme máslem, na dno dáme pečicí papír, strany vysypeme moukou. Máslo vyšleháme s krupicovým cukrem do nadýchaného krému. Postupně všleháváme vejce (kdyby se směs srážela, přidáme trochu mouky), vmícháme mleté mandle, nakonec mouku s kypřícím práškem. Opatrně promícháme. Do těsta přidáme jahody a dvě třetiny jablek, oboje nakrájené na malé půlměsíčky. Uhladíme do formy. Navrch poklademe zbylá jablka, posypeme skořicí, třtinovým cukrem a přidáme hoblinky másla.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 50–55 minut (kontrolujeme zapíchnutím špejle – upečené těsto se nelepí). Před koncem pečení posypeme nasekanými opraženými lískovými oříšky. Vychladlý koláč těsně před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem. Můžeme přizdobit šlehačkou a lístkem meduňky.
Zdroj: Koláč babího léta; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kolac-babiho-leta [On-line 25.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář