Korpus
- 150 –200 g sušenek Lotus (mohou být i jiné máslové, případně karamelové)
- 100 g másla
Náplň
- 750 g mascarpone
- 150 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- 4 vejce
- vanilkový lusk, případně vanilkový cukr
Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v mixéru a smícháme s měkkým máslem. Dortovou formu vymažeme a nasypeme do ní rozdrcené sušenky s máslem. Vytvarujeme na dno a trochu i na okraje formy. Zapečeme 5 minut v troubě.
Smícháme mascarpone a ušlehané žloutky s cukrem a vanilkou (vanilkový cukr). Bílky vyšleháme v tuhý sníh a jemně zapracujeme do těsta. V této fázi zapomeňte na kuchyňskou techniku. Přidáme šťávu z vymačkaného citronu a opatrně mícháme, dokud se nám nevytvoří kompaktní hmota. Krém nalijeme na sušenkový korpus a necháme jej chvíli stát. Poté dáme asi na hodinu péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů. Po vychladnutí můžeme podávat, případně ještě připravit polevu z rozmixovaného čerstvého ovoce. Nebo použít směs višní, trochy ovocného sirupu a pár plátků želatiny. Získáme tak jinou variantu tohoto výborného koláče.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kolac-mascarpone [On-line 3.12.2010]
Poslední tip, trik či komentář