Na 16 kousků si připravíme:
Na těsto:
- 250 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 400 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- tuk a mouku do pekáčku
Na náplň:
- 30 g rozinek
- 50 ml rumu
- 300 g broskví
- 2 lžíce medu
Rozinky namočíme do rumu a necháme asi hodinu nasáknout. Máslo utřeme s polovinou cukru a žloutky do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh a střídavě s prosátou moukou a kypřicím práškem vmícháme do žloutkové pěny. Hotové těsto rozetřeme do pekáčku s vyšším okrajem, který jsme předem vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.
Na povrch těsta naskládáme na kolečka nakrájené broskve. Rozinky nasáklé rumem smícháme s medem a vyplníme jimi středy broskví.
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut. Po upečení jej necháme krátce vychladnout nejprve ve formě, potom přemístíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně. Teprve po úplném vychladnutí koláč nakrájíme na čtverce.
Doba přípravy kolem 70 minut.
Poslední tip, trik či komentář