Na 8 kousků si připravíme:
- 350 g chlebové střídy
- 4 lžíce olivového oleje
- 250 g sýra ricotta (nebo lučiny)
- 120 g strouhaného parmazánu
- 3 vejce
- 8 lžic smetany (33%)
- sůl
- svazeček bazalky
- špetku drceného pepře
- 600 g rajčat
- parmazánové hoblinky na ozdobení
Střídu bílého chleba nejprve po částech rozmixujeme na drobečky. Ty potom smícháme se čtyřmi lžícemi olivového oleje a rovnoměrně jimi vyložíme malou dortovou formu o průměru přibližně 23 cm.
V misce promícháme sýr ricotta s parmazánem, přidáme všechna vejce, smetanu, sůl podle chuti, nasekanou bazalku, drcený pepř a vše rozšleháme. Tuto směs rozprostřeme na připravený chlebový korpus a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Přibližně po 20 minutách pečení koláče rozložíme na jeho povrch plátky rajčat a necháme péct ještě dalších 20 minut. Hotový koláč necháme vychladnout. Před podáváním jej ozdobíme hoblinkami parmazánu a čerstvými nebo sušenými bylinkami.
Poslední tip, trik či komentář