Suroviny
Na těsto:
- droždí 30 g
- mléko 250 ml
- sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 80 g
- žloutek 1-2 ks
- polohrubá mouka 500 g
Na 1. náplň:
- vejce 1 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- cukr krupice 50 g
- netučný tvaroh 250 g
- citronová kůra 1 lžíce
- máslo
Na 2. náplň:
- mletý mák 300 g
- cukr 50 g
- mléko 5 lžic
- Na 3. náplň:
- strouhaná jablka 2 sklenice
- skořicový cukr 1 lžíce
- strouhanka 1 lžíce
Na ozdobu:
- rozinky
- loupané mandle
Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi 1/2 šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr. Zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 1,5 hodiny kynout na teplé místo.
Mezitím si připravíme náplně. Na tvarohovou utřeme tvaroh s ostatními přísadami.Na makovou náplň nejprve mléko s mákem přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Pak přidáme cukr a necháme vychladnout.Na jablečnou náplň dáme do kastrůlku lžičku másla a najemno nastrouhaná jablka, přilijeme 2–3 lžíce vody a dusíme doměkka. Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a strouhanku.
Vykynuté těsto rozválíme, skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplněmi podle vlastní chuti. Můžeme přizdobit rozinkami, mandlemi, meruňkami a podobně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při 180 °C na vymaštěném plechu v předehřátá troubě do světle hněda.
Zdroj: Koláče; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kolace [On-line 25.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář