reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Koláče

Suroviny
Na těsto:

  • droždí 30 g
  • mléko 250 ml
  • sůl 1/2 lžičky
  • cukr krupice 80 g
  • žloutek 1-2 ks
  • polohrubá mouka 500 g

Na 1. náplň:

  • vejce 1 ks
  • vanilkový cukr 1 sáček
  • cukr krupice 50 g
  • netučný tvaroh 250 g
  • citronová kůra 1 lžíce
  • máslo

Na 2. náplň:

  • mletý mák 300 g
  • cukr 50 g
  • mléko 5 lžic
  • Na 3. náplň:
  • strouhaná jablka 2 sklenice
  • skořicový cukr 1 lžíce
  • strouhanka 1 lžíce

Na ozdobu:

  • rozinky
  • loupané mandle

Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi 1/2 šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr. Zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 1,5 hodiny kynout na teplé místo.

Mezitím si připravíme náplně. Na tvarohovou utřeme tvaroh s ostatními přísadami.Na makovou náplň nejprve mléko s mákem přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Pak přidáme cukr a necháme vychladnout.Na jablečnou náplň dáme do kastrůlku lžičku másla a najemno nastrouhaná jablka, přilijeme 2–3 lžíce vody a dusíme doměkka. Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a strouhanku.

Vykynuté těsto rozválíme, skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplněmi podle vlastní chuti. Můžeme přizdobit rozinkami, mandlemi, meruňkami a podobně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při 180 °C na vymaštěném plechu v předehřátá troubě do světle hněda.

Zdroj: Koláče; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kolace  [On-line 25.01.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.