Perkelt:
- 200 g plecka
- 2 lžíce husího sádla
- 1 středně velkou cibuli
- 1 lžíci mleté sladké papriky
- 2 lžičky rajského protlaku
- 1 rajče
- pasta z červené papriky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 100 g anglické slaniny
- 1 kg kyselého zelí
- 100 g rýže
- paprikovou klobásu
- 3 krkovice nebo kotlety
- 1 zakysanou smetanu
- sůl
Nejdříve si připravíme perkelt. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, česnek a maso nakrájené na malé kousky. Přidáme rajský protlak, nakrájené rajče, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Naložené zelí udusíme se slaninou do poloměkka, přidáme předvařenou rýži, hotový perkelt, zakysanou smetanu a vše promícháme. Polovinou směsi naplníme zapékací misku, poklademe kolečky klobásy, přidáme druhou polovinu směsi a navrch naklepané a osolené vepřové krkovice nebo kotlety.
Pečeme přikryté asi 25 minut v troubě na zhruba 200 stupňů, poté vyjmeme, ozdobíme zakysanou smetanou a ještě asi 20 minut dopékáme.
Zdroj: Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/kolosvarske-zeli.html
Poslední tip, trik či komentář