kachna
- 1 kachna
- sůl
- voda na podlití
- 0,7 l červeného portského vína
- snítka tymiánu
na podávání
- brusinky sterilované, ovocné nebo cibulové chutney
Kachnu dobře nasolíme, podlijeme trochou vody a upečeme doměkka a dozlatova. Necháme vychladnout, obereme, nakrájíme najemno, vložíme do hrnce společně s výpekem a vydusíme – restujeme do úplného rozpadnutí masa. Podléváme průběžně červeným portským vínem, na závěr dochutíme čerstvým tymiánem.
Poté necháme vychladit, vkládáme na žemlový knedlíček, doplníme sterilovanými brusinkami nebo chutney.
žemlový knedlík
- 300 g starších žemlí
- asi 200 ml smetany
- 2 žloutky
- 20 g másla
- 40 g hrubé mouky
- hrst petrželky kudrnky
- muškátový oříšek
- sůl
- sníh ze 2 bílků
Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme smetanou s rozšlehanými žloutky a necháme prosáknout. Přidáme rozpuštěné máslo, mouku, nasekanou petrželku, ochutíme muškátovým oříškem, solí a vmícháme vyšlehaný sníh.
Zdroj: Konfitovaná kachna na žemlovém knedlíčku; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/710-konfitovana-kachna-na-zemlovem-knedlicku/ [On-line 11.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář