8 porcí
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ½ menšího celeru
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 1,5 kg jehněčí kýty
- 6 kuliček jalovce
- 4 snítky tymiánu
- sůl
- 2−3 lžíce husího sádla
- 0,75 l červeného vína
Uvedenou zeleninu nakrájíme nahrubo. Kýtu nakrájíme na jednoporcové špalíčky.
Jalovec nadrtíme a spolu s lístečky tymiánu a solí ho vetřeme do masa.
V pekáči opečeme na sádle nejprve maso z obou stran, vyjmeme ho a ve výpeku opečeme zeleninu do zlatohnědé barvy. K zelenině vložíme maso, zalijeme vínem, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme při 120 °C 5−6 hodin. Podáváme s nádivkou.
Nádivka
- 80 g selské slaniny
- 5 žemlí
- 4 vejce
- 2 hrsti plocholisté petrželky
- 1 hrst libečku
- 1 hrst bazalky
- 4 lžíce dýňových semínek
- 250 ml 33% smetany
- muškátový oříšek
- sůl
Slaninu a žemle nakrájíme na kostičky.
Slaninu vypečeme, přidáme k ní žemli a opečeme, odstavíme a zalijeme smetanou, necháme zchladnout.
Bylinky nasekáme, vmícháme do zvolna vyšlehaných vajec spolu s dýňovým semínkem, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a solí.
K žemlím vlijeme ochucená vejce, zamícháme a vše přelijeme do vymazaného pekáče (můžeme vysypat ještě strouhankou) a pečeme při 185 °C dozlatova.
Zdroj: Konfitované jehněčí s jarní nádivkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1581-konfitovane-jehneci-s-jarni-nadivkou/ [On-line 11.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář