reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kořeněný čokoládový koláč s hruškami

Suroviny:

  • 300 g špaldové mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • špetka mořské soli
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce studené vody

Náplň:

  • 6 hrušek, šťavnatých a sladkých
  • 150 g čokolády hořké 50%
  • 2 lžíce másla
  • cca 80 ml smetany na šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce hladké mouky – může být také špaldová Karolíno?

Nejprve si připravte těsto: Do mísy dejte mouku, sůl a třtinový cukr, promíchejte, přidejte studené máslo pokrájené na plátky a nejprve zpracovávejte nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte žloutky, vodu, promíchejte, a rukama rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho to potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočívat do chladničky.

Hrušky oloupejte (v případě tohoto hebkého koláče je jejich tužší slupka opravdu na škodu), rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte na tenké plátky.

Vychlazené těsto rozválejte na mírně pomoučeném vále na kolo o něco větší, než je vaše koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte hezké okraje (nestresujte se, pokud se vám někde potrhá, křehké těsto se dá snadno záplatovat). Okraje by měly být vysoké cca 3 cm, aby se do nich vešla náplň. Dno koláče několikrát propíchejte vidličkou. Dejte ho předpéct do trouby rozehřáté na 180°C na patnáct minut.

Mezitím si připravte čokoládovou náplň: ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s máslem a smetanou. Vedle v misce si metličkou prošlehejte obě vejce, přidejte všechno koření, kakao, cukr, mouku, vše zašlehejte metličkou. Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni vypněte, vyndejte z lázně, a po pár minutách (nesmí být horká) vmíchejte do vaječné směsi.

Předpečené těsto vyndejte z trouby, vějířovitě na něj rozložte hrušky a na ně rovnoměrně (tedy pomalu…) nalijte čokoládovou směs. Dejte péct do trouby na 180°C na cca 30 minut. Nechte vychladnout a teprve potom krájejte.

Zdroj: Kořeněný čokoládový koláč s hruškami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-podzimni-navsteva   [On-line 13.11.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.