Suroviny:
- 300 g špaldové mouky
- 70 g třtinového cukru
- špetka mořské soli
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 3 lžíce studené vody
Náplň:
- 6 hrušek, šťavnatých a sladkých
- 150 g čokolády hořké 50%
- 2 lžíce másla
- cca 80 ml smetany na šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 2 velká vejce
- 1 lžíce hladké mouky – může být také špaldová Karolíno?
Nejprve si připravte těsto: Do mísy dejte mouku, sůl a třtinový cukr, promíchejte, přidejte studené máslo pokrájené na plátky a nejprve zpracovávejte nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte žloutky, vodu, promíchejte, a rukama rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho to potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočívat do chladničky.
Hrušky oloupejte (v případě tohoto hebkého koláče je jejich tužší slupka opravdu na škodu), rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte na tenké plátky.
Vychlazené těsto rozválejte na mírně pomoučeném vále na kolo o něco větší, než je vaše koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte hezké okraje (nestresujte se, pokud se vám někde potrhá, křehké těsto se dá snadno záplatovat). Okraje by měly být vysoké cca 3 cm, aby se do nich vešla náplň. Dno koláče několikrát propíchejte vidličkou. Dejte ho předpéct do trouby rozehřáté na 180°C na patnáct minut.
Mezitím si připravte čokoládovou náplň: ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s máslem a smetanou. Vedle v misce si metličkou prošlehejte obě vejce, přidejte všechno koření, kakao, cukr, mouku, vše zašlehejte metličkou. Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni vypněte, vyndejte z lázně, a po pár minutách (nesmí být horká) vmíchejte do vaječné směsi.
Předpečené těsto vyndejte z trouby, vějířovitě na něj rozložte hrušky a na ně rovnoměrně (tedy pomalu…) nalijte čokoládovou směs. Dejte péct do trouby na 180°C na cca 30 minut. Nechte vychladnout a teprve potom krájejte.
Zdroj: Kořeněný čokoládový koláč s hruškami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-podzimni-navsteva [On-line 13.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář