Suroviny :
- 200 g instantního kuskusu
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule pokrájené na kolečka
- 5 stroužků česneku nakrájených na plátky
- 3 červené papriky nakrájené na proužky
- cca 300 g pečeného masa od včerejška
- ½ lžičky kari
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky římského kmínu
- sůl a pepř
- 1 dcl bílého vína nebo vody
- 100 g rozinek
- 50 g sušených švestek, pokrájených
- 100 g blanšírovaných mandlí (můžete použít i obyčejné, ale ty je ještě potřeba spařit a oloupat)
- 1 lžíce medu
- hrst hladkolisté petržele, pokrájené
1) Kuskus připravte podle návodu na obalu – důležitý je poměr vody a kuskusu – nikdy nejděte pod poměr k jednomu dílu kuskusu minimálně jeden a půl dílu vody. Do hotového kuskusu vmíchejte trochu olivového oleje a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse zakrytý poklicí (nebo alobalem).
2) Na velké pánvi rozžhavte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku a pečené maso, sůl a všechno koření.
Lehce podlijte bílým vínem. Za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut.
Pak přidejte rozinky, sušené švestky a med.
Rozmíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.
3) Hotovou omáčkou přelijte kuskus v míse, několika tahy lehce promíchněte.
To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v některém víc kuskusu, není na škodu – někdo má rád silnější chuť, a někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí…
Kuskus totiž postavíte na stůl v této míse, posypete petrželí – a každý si nandá podle své chuti.
Zdroj: Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-posledni-zachrany-od-karoliny?special=773951 [On-line 11.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář