Potřebujeme:
- hlávku zelí,
- kotlety,
- šalvěj,
- 1 dl smetany,
- 1 dl bílého vína,
- máslo,
- sýr na strouhání ementálského typu,
- sůl, pepř
Tvarohové noky:
- 250 g tučného tvarohu,
- 250 g hladké mouky,
- 4 vejce,
- sůl
Zelí nakrouháme, spaříme, slijeme a zalijeme smetanou, přidáme lžíci másla, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, zamícháme a necháme dusit.
Kotlety naporcujeme, osolíme, opepříme a opečeme na másle. Kotlety vyndáme. Do výpeku nalijeme víno a přidáme do zelí.
Pekáč vymažeme máslem, dáme vrstvu zelí, na něj kotlety a opět vrstvu zelí. Vše zasypeme strouhaným sýrem a navrch přidáme oříšek másla. Poté dáme do trouby na 180 °C na 40 minut.
Tvarohové nohy si připravíme tak, že rozšleháme vejce, přidáme tvaroh, rozmícháme, přidáme mouku, opět zamícháme a osolíme. Těsto necháme chvilku odpočinout, poté ho nalijeme na prkénko a z prkénka nožem děláme noky, které rovnou krájíme do vroucí vody. Vaříme, až vyplavou na povrch.
Zdroj: Kotlety zapečené se zelím; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/kotlety-zapecene-se-zelim.html [On-line 31.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář