4 porce
hrušky se sýrem:
- 2 větší hrušky
- 0,5 l červeného portského vína
- 100 g cukru
- 320 g kozího sýru s plísní
- 200 g salátu polníčku
- dresink
- 100 ml olivového oleje
- 50 ml balsamikového octa
- 3-4 lžíce medu
- sůl
- mletý bílý pepř
Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jadérka. Hrušky krátce povaříme v portském vínu, odstavíme a necháme marinovat, nejlépe přes noc.
Z cukru připravíme karamel – v kastrolku cukr za stálého míchání rozpustíme, a jakmile začne hnědnout, rozetřeme ho na pečicí papír a necháme vychladnout. Poté ho rozlámeme a paličkou nebo v kutru nahrubo nasekáme.
Dresink připravíme smícháním oleje, octa, medu, soli a pepře.
Kozí sýr nakrájíme našikmo na špalíčky, posypeme karamelovou drtí a dáme do trouby (program gril) zapéct.
Na talíř servírujeme porci zapečeného sýra se salátem polníčkem, zakápnutým balsamikovým octem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=804
Poslední tip, trik či komentář