těsto:
- 240 g Visy
- 1/4 I vody
- 240 g hladké mouky
- 8 vajec
krém:
- ¾ l mléka
- 7 lžic hrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 360 g Visy
- 360 g másla
- 200 g cukru moučka
- rum
- cukr moučka na pocukrování
Visu dáme vařit s vodou, za prudkého varu vsypeme najednou mouku, řádně promícháme a odstavíme. Vmícháme jedno vejce po druhém (nejlépe v hnětači) a propracujeme. Na pomaštěný plech tvoříme lžičkou malé kopečky (asi 4X3 ks), které není třeba záměrně tvarovat – zajímavý vzhled získají samy vyfouknutím těsta při pečení. Pečeme v silně rozpálené troubě (neotvírat 5 min.!), pak teplotu zmírníme a pečeme dozlatova (10—15 min. celkem). Krafle musí být dostatečně vysušené. Při přípravě krému si uvaříme hustou kaši z mléka, hrubé mouky a vanilkového cukru, za občasného míchání ji necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme Visu s máslem a moučkovým cukrem, vmícháme vychladlou kaši a ochutíme rumem. Upečené krafle nakrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme. Nepříliš náročným způsobem tak získáme sváteční zákusky ke kávě nebo čaji v množství asi 90 kusů. Upečené krafle můžeme též naplnit slanou pomazánkou, například z Nivy, výborně se pak hodí k vínu.
Poslední tip, trik či komentář