Suroviny:
- 4 králičí stehna
- 100 g slaniny, vcelku
- 2 lžíce sádla
- 4 hodně velké cibule, na kousky
- 4 stroužky česneku, na plátky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 0,5 l suchého cideru (máte-li francouzský cidre, použijte ten)
- šťáva z půlky citronu
- čerstvý tymián na ozdobu
Králičí stehna prošpikujte proužky z poloviny slaniny a zbytek nakrájejte na kostičky. Stehna osolte a opepřete a odložte do misky. Troubu rozehřejte na 180 – 200 C.
Sádlo rozpusťte v kastrolu vhodném do trouby (nejlépe litinovém), opečte na něm nakrájenou slaninu a cibuli dorůžova, pak přidejte i králičí stehna a opékejte dozlatova (v tu chvíli by měla být zlatavá i cibule). Pak přidejte česnek, tymián, papriku,sůl a pepř, cukr, hořčici a ještě cca 2 minuty za občasného promíchnutí opékejte, pak zalijte ciderem. Přiveďte k varu, přiklopte a kastrol přesuňte na 1 – 1,5 hodiny do trouby. Občas přelijte stehna šťávou a podle potřeby můžete mírně podlít ciderem nebo vodou.
Když je maso měkké, ochutnejte, přidejte citronovou šťávu, odklopte a dopečte na barvu, asi 10 – 15 minut. Pak znovu ochutnejte – můžete přisolit, přisladit, přidat trochu cideru – výsledná chuť má být sladkokyselá.
Podávejte např. se šťouchanými bramborami.
Šťouchané brambory s jablky
Suroviny:
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených,
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku, na plátky,
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla,
- 1 jablko, oloupané a nakrájené na plátky
- menší hrst hladkolisté petrželky
Uvařte oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka.
Mezitím oloupejte, jablko, vykrojte jádřinec a nakrájejte ho na tenké plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte také na tenké plátky.
V pánvi rozehřejte lžíci oleje s polovinou másla, vložte jablka a česnek, osolte, lehce opepřete a opékejte na mírnějším ohni do měkka. Trvá to jen pár minut.
Brambory slijte, vyklopte k nim jablka z pánve se šťávou i česnekem, přidejte zbylé máslo a rozšťouchejte je. Ochutnejte, je-li třeba dochuťte, a vmíchejte hrubě nasekané lístky petržele.
Tip: Máte-li v zásobě konfitovaný česnek, teď je jeho chvíle, rozšťouchejte ho s bramborami a jablky. V tom případě nemusíte opékat stroužky česneku s jablky.
Místo petrželky můžete použít lístky rukoly.
Zdroj: Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-uz-se-brzy-seri [On-line 06.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář