4 porce
1 králík
- 100 g špeku
- sůl
- mletý zázvor
- olej
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 ml bílého vína a voda na podlití
zadělávané kedlubny
- 2 kedlubny
- 30 g másla
- lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany
- sůl
- hrst petrželky
brambory
- 4 brambory vařené ve slupce
- máslo
- sůl
- šafrán
Králíka naporcujeme, prošpikujeme a osolíme, opepříme, poprášíme mletým zázvorem.
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku dosklovata, přidáme česnek, osmahneme, poté vložíme porce králíka, opečeme je ze všech stran, podlijeme vínem a vložíme do trouby. Pečeme doměkka, zpočátku zakryté, během pečení podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Na závěr odklopíme a dopečeme dozlatova.
Očištěné kedlubny nakrájíme na menší kostky nebo plátky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zarestujeme, zalijeme smetanou, provaříme, poté dochutíme solí a jemně sekanou petrželovou natí.
Oloupané brambory opečeme na másle, osolíme, jemně ochutíme šafránem (toho dáváme skutečně jako šafránu).
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-01.02.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=728
Poslední tip, trik či komentář