4 porce
- 1 králík
- 2 karotky
- 2 žluté mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 2 kořenové petržele
- olej na opečení
- drcený a celý jalovec
- drcený bobkový list
- drcený pepř
- sůl
- snítka tymiánu
- snítka petržele
- 100 g drcených rajčat
- 0,5 l bílého vína
- 0,5 l masového vývaru
Králíka naporcujeme, osolíme a ochutíme drceným kořením (jalovec, bobkový list, pepř). Jednotlivé kusy opečeme na oleji ze všech stran dozlatova.
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na hrubší kousky, orestujeme na oleji dozlatova s celým jalovcem, tymiánem, petrželovou natí, zalijeme drcenými rajčaty, vínem, vývarem, přivedeme k varu, vložíme porce králíka a pečeme 1 až 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C. Nepřiklápíme, pouze přeléváme, případně podléváme.
Příloha
- 20 mini rajčátek
- 50 g másla
- hrst sekané plocholisté petržele
Mini rajčata zlehka nařízneme, spaříme, zchladíme, oloupeme a krátce prohřejeme na másle s plocholistou petrželí.
Jednotlivé porce pečeného králíka upravíme na talíř a poklademe rajčátky.
Zdroj: Králík pečený v kořenové zelenině; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1251-kralik-peceny-v-korenove-zelenine/ [On-line 11.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář