Potřebujeme:
- 4 kusy holouběte,
- 1/2 l fondu z holoubat,
- 1/2 kg čekanky,
- 100 g jedlých kaštanů,
- 60 g keňských fazolek,
- 50 g jeřabin,
- 50 g hlívy královské,
- 50 g čokolády Belcolada,
- 0,5 cl cognacku,
- 0,5 cl pomerančového likéru,
- pomerančovou šťávu,
- 100 g másla,
- 0,1 dl bílého vína,
- 0,2 dl červeného vína,
- 2 cibule,
- mrkev, celer, petržel,
- slunečnicový olej,
- divoké koření,
- sůl, pepř, cukr
Nakrájíme kořenovou zeleninu, dáme do hrnce na olej, přidáme divoké koření, cibuli, dále cukr a necháme zkaramelizovat. Přilijeme červené víno a vývar z holoubat. Propasírujeme do hrnce, osolíme, opepříme, přidáme čokoládu, cognac, pár kostek másla a necháme táhnout. Holubí stehna osolíme, opepříme a vložíme do sosu. Čekanku pokrájíme na kousky a spaříme v cukrové vodě.
Do hrnce dáme máslo, čekanku, pomerančový džus, pomerančový likér, sůl, pepř a vyrestujeme. Necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme bílým vínem, přidáme jedlé kaštany a na závěr lehce prohřejeme nakládané jeřabiny. Hlívu nakrájíme a orestujeme na másle, opepříme a osolíme až ke konci. Fazolky uvařené ve slané vodě scedíme a přidáme k hlívě. Vykostěná prsa opepříme, osolíme, orestujeme na másle a dáme dopéct do trouby.
Zdroj: Královské holoubě; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/novinky/svatecni-babicovy-dobroty-kralovske-holoube-i-kapr-jinak.html [On-line 24.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář