Ingredience
- rajčata (v sezoně ji nahradí vyzrálá rajčata) 1 konzerva
- větší cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- vývar (nejlépe hovězí) 500 ml
- smetana na vaření nebo ke šlehání 1 kelímek
- oregano 1 dávka
- bazalka 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
bazalkové pesto:
- bazalka 1 hrst
- olivový olej 100 ml
- strouhaný parmezán 6 lžic
- česnek 1 stroužek
- loupané nasekané nebo pomleté mandle 1 lžíce
1. Cibuli na kostičky zpěníme na másle, přidáme rozetřený česnek a lehce orestujeme. Na tento základ přidáme rajčata z plechovky nebo čerstvá, která si předtím naříznutá spaříme v horké vodě, abychom je mohli snáze oloupat, nebo obojí. Přilijeme připravený vývar a vše necháme povařit, dokud se rajčata poněkud nerozvaří. Nakonec zahustíme a zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Poté polévku rozmixujeme na krém a podáváme s bylinkovým pestem.
2. Listy bazalky utřeme v hmoždíři se solí na kašičku, přidáme trochu oleje a utřený česnek a dál třeme, poté přidáme nasekané mandle a parmazán a dál třeme, postupně přidáme zbytek oleje. Takto vyrobené pesto nám ve skleničce vydrží v ledničce až několik dní.
Zdroj: Krémová rajčatová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kremova-rajcatova-polevka [On-line 30.08.2014]
Poslední tip, trik či komentář