KŘENOVÁ OMÁČKA:
Potřebujeme:
- 1 uzený hovězí jazyk,
- 1/2l sladké smetany,
- 1 l kuřecího vývaru,
- 6 plátků bílého toastového chleba,
- 30g čerstvě nastrouhaného křenu,
- 4 lžíce cukru,
- 1lžíci vinného octa,
- 20g oloupaných, nasucho opražených a nahrubo posekaných mandlí,
- špetku muškátového květu,
- 1 žloutek,
- 2 jablka,
- 1 lžíci másla,
- 1 lžíci koňaku,
- 100ml jablečného džusu,
- sůl
Do vařícího vývaru přidáme nalámaný toastový chléb nebo žemle a necháme chvilku namáčet. Pak přivedeme do varu, prošleháme, přidáme smetanu, osolíme, osladíme a krátce povaříme. Hotovou omáčku zjemníme máslem a před podáváním vsypeme čerstvě nastrouhaný křen.
Podáváme s uvařeným uzeným hovězím jazykem a Karlovarským knedlíkem
KARLOVARSKÝ KNEDLÍK:
Potřebujeme:
- 800g bílého pečiva,
- 5 vajec,
- 500 ml mléka,
- 300 g hrubé mouky,
- 1 svazek petrželové nati,
- Muškátový květ,
- sůl
Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout. Takto připravené kostičky navlhčíme mlékem. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme a na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 minut.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/krenova-omacka-s-karlovarskym-knedlikem-a-uzenym-jazykem-6-6-2011.html
Poslední tip, trik či komentář