4 porce
- 4 celé křepelky
- 2 ½ polévkových lžic citronové šťávy
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 8 menších lístků šalvěje
- 2 rozpůlené stroužky česneku
- 1 malá chili paprička zbavená semínek a nahrubo rozkrájená
- 2 kávové lžičky najemno nasekané petrželky
- několik dílků citronu
Každou křepelku na hrudi rozřízneme napůl podél prsní kosti a obrátíme. Shora pak křepelky po jedné pořádně zmáčkneme, aby se nám úplně rozevřely. Potom je umístíme na plochý pekáček, do kterého se nám bez potíží vejdou vedle sebe.
Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, šalvějové lístky, česnek a chili, podle chuti přidáme i sůl a pepř. Tento nálev nalijeme na křepelčí maso, které v něm necháme uležet 30 minut, ale po 15 minutách křepelky obrátíme. Mezitím si předehřejeme gril.
Do grilu vkládáme křepelky kůžičkou dolů. Umístíme je tak, aby ležely asi 12-15 centimetrů pod žhavícím tělesem, a opékáme je po obou stranách. Na každou stranu musí připadnout asi tak 5 minut, aby se nám křepelky upekly pěkně do zlatova a byly řádně propečené i zevnitř. Můžeme je podávat teplé i studené, před podáváním je však v obou případech posypeme petrželkou a zakapeme citronovou šťávou.
Zdroj: TV Paprika Italské pochoutky http://tvpaprika.hu/cs/node/3838
Poslední tip, trik či komentář