Ingredience
- mleté maso (hovězí + vepřové) 900 g
- vejce uvařená natvrdo 5 kusů
- vejce 3 kusy
- cibule 1 kus
- česnek dle chuti 1 dávka
- majoránka 1 špetka
- muškátový oříšek 1 špetka
- drcený kmín 1 špetka
- sůl a pepř 1 špetka
k podávání:
- menší mrkve 10 kusů
- hlávkový salát 1 kus
- červená řepa 1 kus
- celer 1 dávka
- sedmikrásky 1 dávka
bramborová kaše:
- brambory 1 kg
- mléko 250 ml
- kus másla 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. Uvaříme si vejce natvrdo. Do mísy dáme mleté maso, cibuli nadrobno nakrájenou cibuli, drcený česnek, majoránku, pepř, sůl, drcený kmín a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přidáme tři celá syrová vejce a dobře promícháme. Uvařená vejce si obalíme masovou směsí a vytvarujeme do podlouhlého karbanátku a orestujeme na pánvi na horkém oleji, aby se udělala kůrčička. Poté dáme dopéct do horké trouby.
2. Na kaši si mezitím uvaříme brambory doměkka, zahřejeme mléko a klasickým způsobem si připravíme dobrou bramborovou kaši.
3. Upečeného „kohouta“ dozdobíme mrkví, celerem, salátem a petrželkou do požadovaného tvaru s hřebínkem (řepa), běhy (dvě mrkve), sedmikrásky použijeme na oči – viz tv. Fantazii se meze nekladou. „Kohouta“ podáváme s bramborovou kaší.
Zdroj: Krkonošský kohout; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/krkonossky-kohout [On-line 07.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář