4 porce
na kroupové rizoto:
- 600 g krup
150 g másla
3 šalotky
10 žampionů
2 l zeleninového vývaru
200 ml smetany
250 ml bílého vína
200 g parmazánu
pažitka
sůl
pepř
na restovanou zeleninu:
- karotka
růžičková kapusta
mladý zelený chřest
žampiony
cukrový hrášek
cuketa
olivový olej
sůl
pepř
Na rozehřátém přepuštěném másle postupně orestujeme nakrájenou šalotku, kousky žampionů a kroupy uvařené do poloměkka. Přilijeme vývar, smetanu, trochu bílého vína, lehce osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a vaříme doměkka. Podle potřeby přiléváme další vývar, smetanu nebo víno. Na závěr vmícháme máslo, strouhaný parmazán a nasekanou pažitku. Podáváme se zeleninou, kterou připravíme následujícím způsobem:
Na olivovém oleji orestujeme karotku a růžičkovou kapustu, které jsme předem krátce povařili v osolené vodě. Přidáme zelený chřest, lusky cukrového hrášku, cuketu nakrájenou na hranolky a čtvrtky žampionů. Lehce osolíme, opepříme a vše krátce orestujeme.
Servírujeme podle vlastní fantazie na talíře.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/115-kroupove-rizoto-se-zeleninou/
Poslední tip, trik či komentář