Ingredience:
- 600 g vykostěných krůtích stehen
- 1 cibule
- 100 g másla
- 1 větší jablko
- 200 g mletých vlašských ořechů
- mletá skořice
- mletý pepř
- sůl
- 300 ml bílého vína
Gratinované švestky
- 800 g čerstvých zralých švestek
- 80 g vepřového sádla
- 2 snítky tymiánu
- 80 g krupicového cukru
- 100 g gorgonzoly
Cibuli nakrájenou nadrobno opečeme na másle dorůžova, přidáme na kostičky nakrájená jablka, opečeme, přidáme nahrubo mleté ořechy a ochutíme mletou skořicí, špetkou soli.
Maso nakrojíme tak, abychom z něj vytvořili plát, který přes folii rozklepeme. Plát masa osolíme, opepříme, rozprostřeme na něj jablečno-ořechovou směs, zarolujeme a důkladně svážeme. Vložíme do pekáče, svrchu ještě osolíme a opepříme, podlijeme vínem, zakryjeme poklicí a ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C 1 hodinu, poté odklopíme a ještě asi ½ hodiny dopékáme dozlatova.
Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a dobře vychladíme.
V pánvi rozpustíme sádlo, zasypeme drhnutým tymiánem, necháme rozvonět a vylijeme na vychlazené švestky, dobře zamícháme a ihned zasypeme cukrem, opět dobře promícháme, aby byly švestky cukrem dobře obalené.
Švestky přendáme do pekáče, navrch nadrobíme gorgonzolu a v troubě svrchu při
270 °C gratinujeme/zapékáme na program gril asi 10 minut. Poté necháme 5 minut odstát a podáváme.
Zdroj: Krůtí roláda s ořechovou nádivkou a gratinovanými švestkami s gorgonzolou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1485-kruti-rolada-s-orechovou-nadivkou-a-gratinovanymi-svestkami-s-gorgonzolou/ [On-line 29.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář