Potřebujeme:
- 1 kg krůtího masa
- 5 g Pragandy
- 15 g soli
- 200 ml vody
- 1 lžičku moučkového cukru
- 2 lžičky medu
Dokonale vychlazené maso nakrájíme na kostičky ccy 1-1,5 cm velké, dáme do vychlazené mísy nebo robotu, přidáme sůl, cukr a mícháme minimálně 20 minut, než se hmota spojí. Část hmoty odebereme, semeleme a vrátíme k masu. Přidáme med, případně další koření a necháme v ledničce minimálně do druhého dne odležet.
Vyložíme formu mikrotenovým sáčkem, naplníme masem, přikryjeme sáčkem, formu uzavřeme a přitlačíme víko dostatečnou silou. Formu vložíme do hrnce s vodou již ohřátou na cca 80 stupňů Celsia a při této teplotě šunku „vaříme“ dvě hodiny. Poté, pokud je to ještě možné, formu ještě více stlačíme a necháme řádně vychladit (klidně přes noc).
Zdroj: Krůtí šunka; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/kruti-sunka-23-10-2014.html [On-line 29.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář