4 porce
- 4 malá kukuřičná kuřata
- pár větších kusů hub do kuřátek (volitelné)
- 200 g másla
- mletý pepř
- 1,5 kg hrubozrnné mořské soli
- směs bylinek
- (tymián, bazalka, rozmarýn a plocholistá petržel)
Do kuřat vložíme větší kusy očištěných hub.
Tuhé máslo nakrájíme na plátky, které obalíme v sekaných bylinkách s pepřem. Tyto plátky vložíme pod kůži na prsa očištěných kuřat.
Do pečicí nádoby nasypeme asi 1 cm soli, vložíme kuřátka, zasypeme zbytkem soli.
Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme asi hodinu. Poté kuřata ze solné krusty vyjmeme a podáváme s nádivkou a houbovou šťávou.
Nádivka
- 400 g starších žemlí
- 200 g zauzené slaniny
- 200 g hub
- 80 g másla
- 300 ml mléka
- 3 žloutky
- sníh ze 3 bílků
- 2 hrsti plocholisté petržele
- drcený kmín
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání nádoby
Žemle nakrájíme na kostičky a nasucho je opečeme.
Špek nakrájený na kostičky rozpečeme v pánvi, přidáme máslo, nakrájené houby, opečeme, vmícháme housku, drcený kmín, sekanou petrželku, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí. Vše promícháme, zalijeme mlékem, necháme prosáknout, přidáme žloutky a sníh z bílků. Zlehka promícháme a vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Při 180 °C pečeme asi třicet minut dozlatova.
Houbová šťáva
- 80 g másla
- 1 menší cibule
- 400 g čerstvých lesních hub
- 1 snítka tymiánu a rozmarýnu
- 300 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nahrubo nakrájené houby, snítku tymiánu a rozmarýnu, podlijeme zeleninovým vývarem a redukujeme. Když šťáva zhoustne, přidáme nasekanou petrželku.
Zdroj: Kukuřičné kuřátko pečené v solné krustě a bylinkách s domácí houbovou nádivkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1483-kukuricne-kuratko-pecene-v-solne-kruste-a-bylinkach-s-domaci-houbovou-nadivkou/ [On-line 20.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář