Suroviny
- kuřecí vývar 1,2 l
- máslo 3 lžíce
- hladká mouka 3 lžíce
- brambory 4 ks
- sušené brambory 1 hrst
- ocet 50 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- třtinový cukr 3 lžíce
- čerstvý kopr 1 svazek
- sůl
- pepř
- vejce 5 ks
V hrnci si rozpustíme máslo, zasypeme je hladkou moukou a restujeme do růžova. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme brambory, nakrájené na drobné kostičky.
Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla, přidáme hrst sušených hub a lehce orestujeme. Houby přidáme do hrnce s polévkou a vaříme, dokud brambory a houby nezměknou.
Nakonec vmícháme smetanu, cukr, ocet a přibližně dvě minuty vaříme. Hrnec stáhneme z ohně a přidáme nasekaný kopr a už nevaříme, aby kopr neztratil barvu.
Ztracená vejce: v kastrolu přivedeme vodu k varu a přidáme cca 150ml octa. Začneme vodu míchat, aby se nám vytvořil vír. Doprostřed víru vlijeme vejce. Až se bílek zpevní, tak stáhneme kastrol z ohně a necháme 2-3 minuty dojít. Vejce vyjmeme a necháme okapat. Ztracené vejce poté přidáme do polévky.
Zdroj: Kulajda se ztraceným vejcem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kulajda-se-ztracenym-vejcem [On-line 20.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář