reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí guláš s žemlovým knedlíkem

Suroviny
Na guláš:

  • hovězí kližka 1 kg
  • cibule 1 kg
  • hovězí vývar 1 l
  • červená paprika 2 lžíce
  • rajský protlak 2 lžíce
  • sádlo 4 lžíce
  • majoránka 1 lžička
  • drcený kmín 1 lžička
  • bobkový list 4 ks
  • sůl
  • pepř

Na žemlový knedlík:

  • rohlík 10 ks
  • vejce 3 ks
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • máslo 50 g
  • velkolistá petržel 1 svazek
  • muškátový oříšek 1 špetka
  • sůl
  • pepř

Na guláš si vhrnci rozpustíme sádlo a orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli. Přisypeme trošku drceného kmínu. Až cibule zhnědne, tak ji stáhneme z plotny a asi deset minut necháme odpočinout.

Hovězí maso nakrájíme na větší kostky. Opět rozpálíme cibulový základ, přidáme k němu maso a restujeme ze všech stran dohněda.

Maso bude pouštět šťávu, proto ho restujeme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Osolíme, opepříme, poprášíme červenou paprikou, vmícháme rajský protlak a vše restujeme. Přidáme bobkové listy. V této fázi musíme guláš hodně hlídat, aby se paprika nepřipekla a nezčernala. Omáčka by pak byla pak hořká. Základ podlijeme vývarem, pořádně rozmícháme a dusíme na mírném ohni, dokud nám maso nezměkne. Až je maso měkké, přidáme majoránku. Chvilku omáčku ještě povaříme. Hotový guláš necháme před servírováním pár minut odpočinout. V případě potřeby se může omáčka zahustit máslovou jíškou.

Na žemlový (karlovarský) knedlík si nakrájíme rohlíky (nebo žemle) na kostičky a dáme do mísy. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme se smetanou, rozpuštěným máslem, solí, pepřem. Z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům vlijeme žloutkovou směs a necháme vsáknout. Poté přidáme nasekanou petržel, nastrouhaný muškátový oříšek, sníh z bílků a vše smícháme do těsta.

Na vál položíme potravinářskou fólii, dáme na ni knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a konce svážeme do tvaru bonbonu. Poté ještě jednou přebalíme potravinářskou fólií, aby při vaření nebylo těsto rozmočené nebo nevyteklo. Vaříme asi dvacet minut, pokrájíme a podáváme ke guláši s omáčkou.

Zdroj: Hovězí guláš s žemlovým knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-gulas-s-zemlovym-knedlikem  [On-line 20.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.