4 porce
- 1 celé kuře
- 2 celery
- 40 neoloupaných stroužků česneku
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2,5 dl bílého vína
- 1 svazek rozmarýnu
- 1 svazek tymiánu
- 1 svazek petrželové natě
- olivový olej
- sůl
- 1 bageta
Do břišní dutiny kuřete vložíme na kousky nakrájený celer, několik snítek rozmarýnu, tymiánu, petrželovou nať a 6 stroužků česneku. Nožičky kuřete svážeme a založíme křidélka.
Celé kuře potřeme olivovým olejem, osolíme a podle vlastní chuti ještě okořeníme.
Na pekáč položíme na kousky nakrájený druhý celer, 10 stroužků česneku, zelené bylinky, na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli. Na zeleninu položíme kuře, dokola nasypeme zbylé množství stroužků česneku a nakonec kuře důkladně pokapeme bílým vínem a olivovým olejem.
Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 200 °C tak dlouho, dokud maso nezměkne a dokud z něho při vpíchnutí jehlou vytéká šťáva.
Až bude kuře hotové, vyndáme ho z nádoby. Odstraníme také stroužky česneku.
Ze šťávy v nádobě odebereme tuk a šťávu necháme 2 až 3 minuty povařit, aby mírně zhoustla.
Před podáváním kuře naporcujeme, zakapeme omáčkou a vedle masa položíme stroužky česneku.
Servírujeme s plátky bagety, které můžeme potřít změklým česnekem.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3799
Poslední tip, trik či komentář