Suroviny
- kuřecí stehna 5 ks
- máslo 2 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- cibule 2 ks
- sůl
- pepř
- máslová jíška 4 lžíce
- mletá paprika 2 lžíce
- mléko 200 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- kuřecí vývar 700 ml
Karlovarský knedlík:
- rohlíky 20 ks
- vejce 5 ks
- mléko 500 ml
- máslo 100 g
- sůl
- pepř
- velkolistá petržel 1 svazek
V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo společně s olejem. Maso důkladně osolíme, opepříme a přidáme do kastrolu, orestujeme ze všech stran dozlatova, nejprve kůží dolů. Přidáme pokrájenou cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibulka nezrůžoví. Opečené maso vyjmeme a do cibule přidáme mletou papriku. Krátce orestujeme – stačí půl minuty. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a stáhneme plamen. Kuře dusíme na mírném ohni doměkka zhruba 45 minut. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a omáčku zahustíme jíškou. Přidáme mléko a 15 minut povaříme na mírném ohni. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Přelijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Omáčku přecedíme přes jemné síto zpět do kastrolu. Kuře vrátíme do omáčky a podáváme s knedlíky.
Včerejší rohlíky nakrájíme na kostičky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem, které necháme vsáknout. Lístky petrželky nasekáme nadrobno. Žloutky oddělíme od bílků – žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty. Na vál položíme potravinářskou folii nebo mokrou utěrku, dáme na ni knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a v případě utěrky svážeme kuchyňským motouzem. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 25 minut, vybalíme, necháme chvíli stát a nakrájíme nožem nebo nití na plátky.
Zdroj: Kuře na paprice s karlovarským knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kure-na-paprice-s-karlovarskym-knedlikem [On-line 27.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář