4−6 porcí
- 1 kuře
- 80 g másla
- hrubozrnná mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 citrony
- 4 dl bílého vína
Kuře očistíme, odřízneme krk a křídla, které vložíme na dno pekáče (kvůli kvalitní šťávě).
Plátky másla obalíme ve směsi soli, pepře, tymiánu a citronové kůry a vložíme je pod kůži kuřete. Kuře ještě svrchu lehce posypeme solnou směsí, dáme do pekáče, podlijeme vínem a v rozpálené troubě při 250 °C 10−15 minut zapečeme, potom při 150 °C dopékáme ještě asi hodinu.
Upečené kuře rozdělíme na jednotlivé porce, podáváme přelité zázvorovou šťávou, jako přílohu volíme glazovanou zeleninku, nebo se hodí i rýže či bramborové kroketky.
Šťáva ke kuřeti
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2−3 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 dl bílého vína
- šťáva z výpeku
- citrónová šťáva
- čerstvě mletý pepř
- sůl
V kastrůlku rozpustíme cukr, vmícháme nastrouhaný zázvor a necháme zkaramelizovat, podlijeme vínem a necháme provařit, vmícháme přecezenou šťávu z kuřete, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí.
Zelenina
- 250 g mrkve
- 250 g hráškových lusků
- 40 g másla nebo výpeku z kuřete
- mletý pepř
- sůl
Nakrájenou mrkev a hráškové lusky spaříme a prudce zchladíme. Na másle zeleninu osmahneme, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, ochutíme pepřem a solí.
Zdroj: Kuře pečené na tymiánovém másle s citronovo-zázvorovou šťávou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1057 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář